新聞中心

號外·佳作 | 唐忠漢:非矩

近境制作

非 ‧ 矩 G R A D I E N T S 於非矩之空間, 置入垂直水準之秩序, 為之平衡。 Perpendicular lines are installed in the space with a slopingc


   

G R A D I E N T S


1.webp.jpg




於非矩之空間,

置入垂直水準之秩序,

為之平衡。


2.webp.jpg 


 

Perpendicular lines are installed in the space 

with a sloping ceiling 

to create order and balance. 

 

 

 


G E R E M O N Y  A N D  H I N T S  O F  


T H E  I N T E R M E D I A R Y   S P A C E

 

3.webp.jpg 


 

窄長的玄關空間,

與刻意壓暗的燈光,行經玄關進屋

有如一種空間儀式,象徵脫去繁雜城市喧囂,

回歸沉靜心靈之過程/路徑;

玄關盡頭左側光束斜射,

隨著光線的指引動線清晰,

亦代表家人心向的歸屬。


4.webp.jpg


 

Through the narrow foyer area and the 

deliberately-dimmed lights, the passage from the foyer 

into the house is a rite of space. It is to symbolize the 

process/path on which the complications and clamors of 

the city are discarded in order to return to the serenity of 

spirit. At the end of the foyer, a shaft of light slants inwards 

from the left, follow the light to the line of movement, it 

also represents the longing to be together again with 

one's family. 








C O N N E C T I O N  B E T W E E N  T H E  


P E R P E N D I C U L A R  F A U X-S P A C E

 

5.webp.jpg 


 

藉由用餐區上方樓板開口及樓梯的重新定位,

製造直向開闊視野,

同時為閣樓引入日光與風的流動,

串聯起原封閉的閣樓空間,

使垂直的空間展開對話,

人與人間情感互動也順應而生。

 

6.webp.jpg

 

Through the opening in the floor boards above the dining 

area and a repositioning of the stairwell, a direct open 

space is created to expand the visual perspective, at the 

same time bringing light and air flow to the attic.

 A connection is made with the previously closed attic space, 

initiating dialog between the perpendicular spaces. 

The affection and interaction between family members will 

also grow correspondingly. 

 

 

 


D I V I S I O N S  B E T W E E N  T H E  


H O R I Z O N T A L  I N S T A L L A T I O N S

 

7.webp.jpg

 

于原本之閣樓空間由四向不同之斜面

及樑柱所構成,視覺感淩亂,於斜面之間,

重新置入垂直與水準量體,

長型吧台、直向梯間牆面、以及電視矮櫃,

保留視線開闊同時依機能劃分空間,

使得水準向之各空間亦能產生互動。

 

8.webp.jpg

 

Between the formerly visually-disorganized slanted 

surfaces and beams of the attic space, vertical and 

horizontal installations are introduced between the 

slanted planes - a long bar, a straight staircase, and a low 

TV cabinet - to maintain the openness of the line of sight, 

as well as to divide the spaces up according to the 

functionality. This creates interaction between the 

horizontal spaces. 

 

 

 


E M O T I V E  M A T E R I A L S


9.webp.jpg 

 

材質選用上配合正對

大片綠蔭與出海口的景觀優勢,

于室內帶入原始石皮及自然木紋肌理,

以不過度雕琢手法詮釋安定卻悠閒的氛圍。

 

11.webp.jpg

 

The materials selected complement the large expanse of 

greenery and the beautiful scenery of the estuary. 

Original rock surfaces and natural wood finishes are 

brought indoors and left as is without too much refinement 

to provide an atmosphere of tranquil relaxation. 


11.webp.jpg




 

建築類型:電梯大樓

房屋格局:居住空間複層

建案地點:臺北

空間坪數:100 (331平米)

空間格局:樓中樓

主要建材:橡木染深、木紋磚、觀英石石皮、義大利灰花崗、黑鐵噴漆

設計單位:近境製作 



 


Copyright © 2015 近境制作