新聞中心

美哭了的新中式設計 | 唐忠漢新作

近境制作

意 ‧ 象 I M A G E R Y 延續北投原生環境之自然景觀於空間中,以泉、木、樹、石意象為根本,帶予空間勃勃生氣;同時刻意選

 

 

 

I M A G E R Y 

 

1.webp.jpg



延續北投原生環境之自然景觀於空間中,以泉、木、樹、石意象為根本,帶予空間勃勃生氣;同時刻意選用與建築外觀相同材質之洞石、柚木及萊姆石,傳達一致的朴質溫暖人文企業形象,卻以不同排列建構,重新詮釋內空間。

 

2.webp.jpg



The natural scenery of Beitou's indigenous environment is to be extended inside the space. Springs, wood, trees, and rocks are to serve as the foundation of the imagery and to imbue vitality and vibrancy to the space. Travertine, teak and limestone are the purposely chosen material, which are identical to the exterior appearance of the building. The image consistently transmitted is one of a simple and warm cultural enterprise, but with new layout and arrangements, the interior space has been re-interpreted.

 

儀式 隱喻

 

 M E T A P H O R     O F C E R E M O N Y 

 

 

 

C R Y S T A L    R O O M 

3.webp.jpg 

4.webp.jpg



 

藉由入口軸線延伸至底,借景室外老樹綠蔭如畫。運用足夠的空間高度,材料語彙以垂直向度分割,加強視覺經驗。

 

5.webp.jpg

 

It extends from the entrance line all the way to the end, a painting-like scenery of the old tree outside decorates the interior. With sufficient height of the space, the materials and vocabulary of the room tend towards vertical division to emphasize the visual experience.

 

6.webp.jpg

 

 

J A D E    R O O M 

 

7.webp.jpg

 


大面窗景充分引入自然景致,電視牆放低串連起居室與臥室,入房後綠意盡收眼底。浴室雙入口回形動線,溫泉池上方天井同時帶入大量日光,浴室處於客房最明亮的位置,宛如心臟,強調傍日光天色而心境沉澱的體驗。

 

8.webp.jpg

 

The large window brings the outside natural scenery inside, the TV wall has been lowered so that the living room and bedroom forms one interconnected area. Enter the room and you will be greeted by the sight of greenery. The double entrance to the bathroom forms a part of the inner/outer circle movement paths. The skylight above the hot spring pool allows high exposure to the sunlight. The bathroom is situated in the brightest location of the guest room, serving as the heart of the space. The emphasis is on the condensation of the mind and spirit while bathing in the light of dusk.

 

9.webp.jpg

 

 

 A Z  U R E     R O O M 

 

10.webp.jpg

 

局限于無大面對外窗景,轉將原有樓板開放,重新建立與外在/光的互動。天井下方一株白水木,玄關後入眼可見,奠定客房之儀式核心;利用片牆脫開,無論身處起居室或浴室,皆與天光、與樹保持連結,如置身于自然。起居室及臥室采回字動線,借視覺串連放大格局。沐浴區上方光線灑落,淨身亦靜心。

 

11.webp.jpg

 

The room is restricted by its lack of large outward-facing windows, instead, the existing floor boards are opened up to re-establish the interaction with the outside/light. Beneath the patio is a tree heliotrope, easily seen from the entryway and serving as the core element of the guest bedroom. By stripping away the dividing walls, regardless whether one is in the living room or bathroom, the connection with the skylight and tree can still be maintained as if one is in nature. The movement paths in the living room and bedroom are in the form of an outer and inner circle, the connected line of sight broadens the overall space. Light shines in from above the shower area, cleansing both the body and soul.







 

項目名稱:象外·界靜

師: 唐忠漢

空間類型:商業空間

建案地點臺北

主要建材:觀英石 國畫石 白洞石 黃金柚木 繃布


Copyright © 2015 近境制作