概念空间

非矩

作品名稱:

非矩Gradients

設 計 師:

唐忠漢Chung-han, Tang

建築類型:

電梯大樓

設計風格:


房屋格局:

居住空間-複層(樓中樓)

建案地點:

台北

攝影師:

岑修賢攝影工作室MW Photo Inc.

空間坪數:

100 (331平米)

空間格局:

樓中樓

主要建材:

橡木染深、木紋磚、觀英石石皮、義大利灰花崗、黑鐵噴漆

設計理念:

非矩

 

於非矩之空間,置入垂直水平之秩序,為之平衡。

 

中介空間的儀式與暗示

 

窄長的玄關空間,與刻意壓暗的燈光,行經玄關進屋有如一種空間儀式,象徵脫去繁雜城市喧囂,回歸沈靜心靈之過程/路徑;玄關盡頭左側光束斜射,隨著光線的指引動線清晰,亦代表家人心嚮的歸屬。

 

垂直虛空間串聯

藉由用餐區上方樓板開口及樓梯的重新定位,製造直向開闊視野,同時為閣樓引入日光與風的流動,串聯起原封閉的閣樓空間,使垂直的空間展開對話,人與人間情感互動也順應而生。

 

水平量體區分空間

 

於原本之閣樓空間由四向不同之斜面及樑柱所構成,視覺感凌亂,於斜面之間,重新置入垂直與水平量體,長型吧台、直向梯間牆面、以及電視矮櫃,保留視線開闊同時依機能劃分空間,使得水平向之各空間亦能產生互動。

 

材質的情感

 

材質選用上配合正對大片綠蔭與出海口的景觀優勢,於室內帶入原始石皮及自然木紋肌理,以不過度雕琢手法詮釋安定卻悠閒的氛圍。

 

Gradients

 

Perpendicular lines are installed in the space with a sloping ceiling   to create order and balance.

Ceremony and Hints of the Intermediary Space

 

Through the narrow foyer area and the deliberately-dimmed lights, the   passage from the foyer into the house is a rite of space. It is to symbolize   the process/path on which the complications and clamors of the city are   discarded in order to return to the serenity of spirit. At the end of the   foyer, a shaft of light slants inwards from the left, follow the light to the   line of movement, it also represents the longing to be together again with   one's family.

 

Connection between the Perpendicular Faux-Space

Through the opening in the floor boards above the dining area and a   repositioning of the stairwell, a direct open space is created to expand the   visual perspective, at the same time bringing light and air flow to the   attic. A connection is made with the previously closed attic space,   initiating dialog between the perpendicular spaces. The affection and   interaction between family members will also grow correspondingly.

 

Divisions between the Horizontal Installations

 

Between the formerly visually-disorganized slanted surfaces and beams   of the attic space, vertical and horizontal installations are introduced   between the slanted planes - a long bar, a straight staircase, and a low TV   cabinet - to maintain the openness of the line of sight, as well as to divide   the spaces up according to the functionality. This creates interaction   between the horizontal spaces.

 

Emotive Materials

 

The materials selected complement the large expanse of greenery and   the beautiful scenery of the estuary. Original rock surfaces and natural wood   finishes are brought indoors and left as is without too much refinement to   provide an atmosphere of tranquil relaxation.


Copyright © 2015 近境制作