居住空间

時間的皺褶

作品名稱:

時間的皺褶The Wrinkles of Time

設 計 師:

唐忠漢Chung-han, Tang

建築類型:

電梯大樓

設計風格:

現代風

房屋格局:

居住空間—單層

建案地點:

台北市

攝影師:

李國民Kuo-min, Lee

空間坪數:

48

空間格局:

三房兩廳

主要建材:

黑鐵板、老木、石材、雞翅木皮、鍍鈦金屬板、灰玻、灰鏡

設計理念:

時間的皺摺

 

老木.銹鐵在時間流逝中自然風化留下腳步

歲月.痕跡承載家人間彼此共同感動與回憶

 

在時間的軸 拼湊 編織

在空間的域 錯落 交疊

 

設計手法:

 

空間軸線

 

水平.垂直 

空間動線穿透.迴遊與逗留

木皮天花的溫潤質樸

凸顯石材主牆的肌理

創造 空間溫度 與 立面焦點

 

場域定義

 

重新定義場所精神 依居住者需求

將原有中廚弱化  強化餐廚核心的中島

凝結家人間密切的情感

 

中島以異材質錯置.交扣組構量體

劃分客廳 餐廚關係

卻也同時串聯主次空間使之相容

 

中介空間

 

天花格柵線性引導視覺 隱喻時光穿梭

公區進入私區領域之空間轉換

木格柵過渡鍍鈦門拱 連結儀式性的心理層次

 

鍍鈦之於未來;格柵之於現在;老木之於過去

迴廊 不止於路徑 刻畫歲月痕跡

 

量體錯疊

 

劃分空間主副場域

天花板的高低錯落

材質之間相互交錯

 

材質紋脈

 

銹板的紋理 老木的質潤

肌理的語彙延伸與詮釋

隨時光流逝而變化

轉換.記錄家人與空間的關聯性

 

The Wrinkles of Time

 

Old woods and rusted iron leave their marks as they are weathered with   the passage of time.

Time and traces carry the sentimental moments and memories shared by   the family

 

Piecing together, weaving together on the axis of time

Uneven, layered, in the setting of space

 

Design Method:

 

Spatial Axis

 

Horizontal . Vertical 

A penetrating circulation. Migrating and lingering.

The gentleness and simplicity of wooden ceilings

Emphasize the textures of the stone main wall

Creation, warm spaces, and points of focus on elevated surfaces

 

Redefinition of the Setting

 

Redefining the spirit of the space according the requirements of the   residents

Un-define the function of the central kitchen and emphasize the   central island formed from the kitchen and dining area.

Increase the closeness and affection between family members.

 

The kitchen island is made of various materials, integrated to form   the mass,

to divide the living room and dining/kitchen area.

Also connecting primary and secondary spaces, joining them together

 

Intermediary Space

 

The grilles of the ceiling create visual guiding lines, such as a   metaphor for the passing time.

The space transforms as it leads from the public area into the   personal domain.

Wooden grilles transition into the titanium door archway in a   ceremonial linking of one's emotions.

 

Titanium to the future; grilles to the present; and old wood to the   past

The hallway does not terminate when the path ends, depicting the   trajectory of time.

 

Displacing Masses

 

A division of the primary and secondary spaces

The high/low displacement of the ceiling

The interwoven textures

 

Material Textures

 

The patterns of the steel plate, the patina of the aged wood

The texture's lexical extension and interpretation

Changing with the passage of time

Transforming, creating a record of the family's bond to the space


Copyright © 2015 近境制作