居住空间

秋韻 . 向度

作品名稱:

秋韻 . 向度

設 計 師:

Autumn . Dimensionality

建築類型:

別墅

設計風格:


房屋格局:

居住空間—複層

建案地點:

中國北京

攝影師:

李國民Kuo-min, Lee

空間坪數:

137坪(455平米)

空間格局:

B2+B1+1F+入口

主要建材:

稻香木多層鋼刷、安格拉珍珠、蒙馬特灰、黑鐵、鋼琴烤漆、壁布

設計理念:

秋韻 . 向度

 

人本

運用石與木中獨有之生命力做為結構主體,交織出或平靜或躁動的跳躍,使之深沉人文底層帶出風華、美和韻律。

空間基底色調採大地暖色系,各種深淺褐色與調合的棕、灰、白色系造成畫面的協調而又多變。

 

維度

受限於原生基地為五層樓的一般住宅建築,首先打破原有框架,樓層分戶的限制,將此重新定義,獨門獨戶的住宅空間融入複層別墅的概念,錯綜交疊的使用貫穿原建築結構體,創造出三種新式的複層戶型,讓一到三樓各層分別擁有專屬地下層與入戶花園,頂樓住戶享有閣樓以及景觀露臺,就是所謂的藏山獨棟。

 

軸承

集整體規劃後此戶為2樓結合B1B2空間之戶型,以獨立電梯串聯各層使用空間。2樓雙動線入口藉由十字軸線的設計手法,串起整個場域。

B1B2以挑高垂直的建物特性,將攀岩牆、健身房、籃球場…等特殊活動置入,型塑出不同的空間體驗。藉由大面開窗將光源、綠帶導入地下樓層,同時也映照在攀岩主牆上,隨著日夜光影變化開啟更深層的感官體驗。

 

共存

客、餐廳以材質間相互對比與高低天花的錯落,區分空間使用功能,打破格局界限,強調視覺劃分的趣味性。

在餐廳側牆之中,運用進退層次的規劃產生空間的量體,訴求空間的機能本質。遠觀下大器壯闊的造型,近看則帶有似無痕卻蘊含細節的巧思,俐落明快之餘,更具美學深度與精緻性。

 

Autumn . Dimensionality

 

Humanistic

The unique vitality of stone and wood is incorporated to form the main   body of the structure, to weave leaping tonality of calm or action and   lending the somber cultural foundation a streak of luxury, aesthetics, and   rhythm.

Warm earth colors are selected to be the base tones of the space,   varying shades of brown, harmonious beige, gray, and white form a   complementary yet layered look.

 

Dimensions

It is restricted by the foundation on which it is based. As a normal   five-storied residential building, the first step is to break away from the   original limitations where each floor is an independent space. A new   definition is needed where the stand-alone residential spaces must be imbued   with the concept of a multi-floor residence. Each level can be interconnected   and interlinked so the space transcends the original structural formation, in   order to create three new types of multi-floor residential space. From first   to third floor, each floor will have their own exclusive basement level and   entrance garden; the penthouse level boasts an attic and a viewing deck, all   of this is a part of the Mountain Retreat Residence.

 

Axis

After comprehensive planning, this residence will be created with two   stories that incorporate the B1 and B2 spaces. There will be an exclusive   elevator to connect the spaces of each floor. The foyer on the second floor   uses a cross-shaft design to connect the overall space.

Using the vaulted linear features of the building, B1 and B2 will   implement special activity areas such as a rock-climbing wall, gym, and   basketball court. The areas will be designed and shaped for different   activities and to provide different experiences.  The large windows can be opened, and bring   light and greenery into the basement levels, at the same time, the play of   light and shadow of day and night will also be reflected on the rock-climbing   wall for a deeper sensory experience.

 

Co-Existence

Through the contrast of various materials and the difference in   ceiling height between the living room and dining area, the different   functionality of the spaces are distinguished. It breaks free from the   limitations of the space layout and focuses on the creative use of space   distinction.

Within the side wall of the dining area, staggered layers are used to   create space units, providing functionality to the spaces. From a distance,   it exudes a grand and stately air, but when viewed up close, the simplistic   design hides a myriad of careful details. Underlying the clean and bright   outline can be found deep aesthetics and finesse.


Copyright © 2015 近境制作