居住空间

質。域 連結

作品名稱

質。域 連結Quantity . Connected Settings

設 計 師

唐忠漢Chung-han, Tang

建築類型

電梯大樓

設計風格


房屋格局

居住空間—單層

建案地點

屏東

攝影師

游宏祥攝影工作室Kyleyu Photo Studio

空間坪數


空間格局


主要建材


設計理念

質。域 連結

 

場域布局

 

在規劃之初,家庭空間的需求為三代同堂的生活場域,在原有現況條件之中優先區劃出開放區域及私領域的界定軸線,有序列的   

排列出三間獨立臥房的需求及連結公共區域的多功能室,有效的區劃出空間配比讓開放區域方正及強化中介空間的功能,整合了琴房、廊道及收納機能。

 

量體置入

 

在開放空間的結構條件限制之下,轉化了大樑的局限在天花及立面的設計上置入線性燈帶及穿透的展示櫃體形成空間的焦點,同時強化場域間層次的變化,中介空間使用延續的元素整合了房門及收納的櫃體,讓空間線條更為純粹及完整。

 

環境關係

 

在主臥室的規劃上突破原有浴室空間限制,將洗手台整合於臥房空間使得光線有效連結臥房空間及放大原有使用機能;讓光線、氣流成為居住者與空間最好的連結。男孩房的空間配置創造了斜板天花整合了原有結構大樑的限制,同時轉化光影進入室內的變化讓居住者有更多的空間體驗。

 

整體規劃上回歸生活的本質,有效利用空間、重疊機能的配置,延伸各種生活的可能性。

 

Quantity . Connected Settings

 

Space Layout

 

In the initial planning, a home living space to be shared by three   generations of the family was a requirement for the family space. Under the   existing conditions, priority was given to the planning and marking the   division of open areas and private areas.

Three independent bedrooms and a connecting multi-functional public   space was planned in order, it effectively provided a space allocation which   enabled the open area to be regular in shape and also helped to strengthen   the functionality of the intermediary space. It serves the consolidated   function as music room, corridor and storage area.

 

Installations

 

Under the structural constraints of the open area, the limitations of   the main beams have been transformed with regards to the utilization of the   ceiling and vertical surface design where linear light belts and see-through   display cabinets form the focus of the space. At the same time, it reinforces   the differentiation between the layers of the space, with the use of extended   elements in the intermediary space to incorporate the room doors and the   storage cabinets, which allows the lines within the space to be simpler and   more complete.

 

Relationship with the Environment

 

In the planning of the master bedroom, the room restrictions of the   existing bathroom space were disregarded. The basin was installed inside the   bedroom space, enabling the light source to effectively connect the bedroom   areas and magnify the original functions. Light and air has become the   perfect link between the residents and the space. A slanted ceiling was   implemented inside the boys' bedroom which consolidated the constraints of   the existing structural beams. At the same time, it transformed the play of   light and shadow that entered the room so that the resident could experience   a more varied space.

 

The overall planning has returned to the simplistic essence of life   where effective usage of space and the configuration of overlapping   functionality has extended the possibility of every lifestyle requirement.


Copyright © 2015 近境制作