商业空间

入境

作品名稱

入境 The Midst

設 計 師

唐忠漢

空間類型

工作空間

房屋格局

複層(1F+B1F)

設計風格


建案地點

台北市

攝影師

岑修賢攝影工作室MW Photo Inc.

空間坪數

90(297平米)

主要建材

梧桐木、烤漆玻璃、盤多摩、雕刻黑大理石、山水一色大理石

設計理念

入境

 

外,遠也。——《說文》

内,入也。自外而入也。——《說文》

 

嘗試藉由空間形塑,置入虛空間及材料延伸、視覺交會,重新界定空間邊界。

 

退縮與隱藏

 

將玄關刻意退縮於室內、入口大門轉向,而產生一進一景之空間體驗層次,寬闊的騎樓面積與門口的虛空間,未踏入空間卻已感受沈穩安定。別於傳統醫療空間既定形象,特將櫃台隱於玄關片牆之後,跳脫一般官式櫃台帶來的壓迫與沉悶,形塑一使人沉靜放鬆之空間場域。

 

穿透與鏈結

 

候診區域配置著重於消除與騎樓之分界,大面積之落地玻璃與木質格柵使視線恣意穿透,騎樓天花材質延伸入內,內外齊高地平皆大幅提升空間視覺開闊,使內外環境產生鏈結與延伸關係。

候診區置入透明懸吊玻璃量體,使形成區域分割卻無阻視線;電視消失於候診區亦為特意安排,等待時閱讀文字/閱讀戶外行人同樣精彩;服務櫃檯側牆之片牆脫開,亦滿足了服務上需求   。

治療空間之穿透運用於留白地坪、木質片牆之間,牆面量體脫開使空間開展,建立區域間連結與對話,同時消除空間密閉感與醫療產生之緊張感,注入空間視覺的趣味與生氣。

 

THE MIDST

 

Outside, in the distance. ——"Shuowen Jiezi"

Inside, to enter. To enter from outside to inside. ——"Shuowen   Jiezi"

 

Through an endeavor in the formation of space, false spaces and   material extensions are installed and visual perspectives created in order to   redefine the boundaries of space.

 

Elusion and Concealment

 

The foyer had been deliberately pushed back and the direction of the   main entrance redirected. The wide expanse of veranda and the false space by   the entrance creates a calming stability before one has even entered inside.   Differing from the established traditional image of a medical care space, the   counter is hidden behind a side panel of the foyer, breaking free from the   sense of strain and oppressiveness that the usual service counters often   bring. Instead, a space setting is formed in which one can relax and unwind.

 

Thoroughness and Connections

 

The focus of the waiting area is on eliminating the division between   itself and the veranda, so the large sheets of black-painted glass and the   wooden grilles allow the line of sight to roam freely. The materials of the   ceiling extend inwards and the leveled visual horizon greatly enhances the   openness of the space, creating an interconnection and extension of the   interior and exterior environment.

Suspended glass lighting has been installed inside the waiting area,   helping to divide the areas but not obscuring the view. The absence of any   televisions inside the waiting area was planned deliberately; it is just as   engaging to read while waiting, or to watch the people passing by outside.   The service counter is hidden behind the side wall but still providing   service functionality.

The unobstructed treatment area comprises a space with the floor left   blank and wood-paneled walls. The walls are no longer connected, allowing the   space to extend, providing connection and dialog between the zones. At the   same time, the stress associated with closed spaces and medical treatments is   eliminated, to be replaced by a lively visual perspective and sense of   energy.


Copyright © 2015 近境制作